6/2/08

Αντί εισαγωγής

Ένα blog για ένα μικρό χωριό; Για ποιό λόγο; Αποτελεί μάλλον μια ανάγκη διάσωσης όλων αυτών τα οποία έζησα μέσα από τα παραμύθια και τις ιστορίες του παππού μου (Γιώργος Βέργος ο πρεσβύτερος αυτός) όταν περνούσα τις (σύντομες) διακοπές των Χριστουγέννων & του Πάσχα και τις μεγάλης διάρκειας καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό του πατέρα μου. Μέσω αυτών των πολλών ιστοριών και παραμυθιών λοιπόν, τις οποίες μετ' επιτάσεως ζητούσα από τον παππού μου να μου διηγηθεί όλες τις ώρες τις ημέρας, έγινα κοινωνός της ιστορίας, των παραδόσεων, των συνηθειών του τόπου και των ανθρώπων της Αγάπης Γρεβενών.
Κάποιες φορές αλληγορικά και κάποιες άλλες δίνοντας ευθέως όλες τις πραγματικές λεπτομέρειες της κάθε ιστορίας, με ξενάγησε στα πρώτα χρόνια που κατοικήθηκε το χωριό από Πόντιους πρόσφυγες, στα δύσκολα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου και του Εμφυλίου, στον ξεριζωμό πολλών χωριανών στη Γερμανία για εργασία, και στα νεότερα χρόνια της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης του χωριού από τους νέους που καταλήγουν στη σημερινή εικόνα των λιγότερων των 20 γερασμένων κατοίκων.
Στα πλαίσια αυτά, και ευελπιστώ με τη συνδρομή όλων, το ιστολόγιο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια διάσωσης της ιστορίας του τόπου αυτού και των ανθρώπων του, των ομορφιών του (μέσω φωτογραφιών) και των παραδόσεών του.
Η ανανέωσή του θα είναι όσο το δυνατόν συχνότερη τηρουμένων των χρονικών περιορισμών της δουλειάς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ "ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ". Η ΑΓΑΠΗ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΕΠΛΟ ΓΑΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΘΑΛΠΩΡΗΣ.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΑΦΗΝΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ BLOG ΤΗ ΧΑΡΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ...